Vinyasa Hot Yoga

Vinyasa Hot Yoga

H Vinyasa Hot Yoga είναι μια εξελικτική μορφή της Bikram Yoga, που ήταν η πρωταρχική μορφή αυτού του είδους. Έχοντας αφαιρεθεί όλα τα στοιχεία που αντιτίθενται στην παραδοσιακή γιόγκα και στην σύγχρονη αντίληψη για ασφαλή πρακτική και έχοντας προστεθεί η ροή της κίνησης, η Vinyasa Hot Yoga προσφέρει μια νέα οπτική στην πρακτική της Hot Yoga.

H Vinyasa Hot Yoga είναι εξελικτική μορφή της Hatha Yoga με στάσεις yoga που πραγματοποιούνται σε θερμαινόμενη αίθουσα, με ελάχιστο 38 και μέγιστο 40 βαθμούς Κελσίου, με την ανάλογη υγρασία.

O Ο Bikram Choudhury (επινοητής της Hot Yoga), ισχυρίζεται ότι η κυκλοφορία του αίματος επηρεάζεται πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της Hot Yoga λόγω των δύο διαδικασιών που ονομάζονται «επέκταση και συμπίεση». Αυτές οι δύο δράσεις όταν συνεργαστούν προσφέρουν φρέσκο αίμα σε κάθε άρθρωση, μυώνα και όργανο μέσα στο σώμα. Κατά την εκτέλεση μιας συγκεκριμένη asana (στάσης), ο ασκούμενος εκτείνει ή συμπιέζει ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος, με αποτέλεσμα να κόψει την κυκλοφορία προσωρινά. Αυτός ο περιορισμός της κυκλοφορίας πιστεύεται ότι προκαλεί την καρδιά να αντλεί περισσότερο αίμα, σε αντίδραση στην έλλειψη. Η άντληση του περισσότερου φρέσκου αίματος ονομάζεται «επέκταση». Μόλις η asana έχει ολοκληρωθεί και ο ασκούμενος βγαίνει από τη στάση του σώματος, υποστηρίζεται ότι το νέο οξυγονωμένο αίμα είναι σε θέση να αναζωογονήσει τις αρτηρίες που είχαν συμπιεστεί. Επίσης πολλές από τις στάσεις, κάνουν μασάζ στο λεμφικό σύστημα και ενισχύουν την λεμφική παροχέτευση, βοηθώντας την εξάλειψη των μολύνσεων, βακτηριδίων και τοξινών.

 

Πολλοί αθλητές, αλλά και επιχειρηματίες ξεκινούν Vinyasa Hot Yoga ώστε να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε άλλες δραστηριότητες. Οι μύες που έχουν καλύτερη ελαστικότητα, έχουν μεγαλύτερο εύρος κίνησης, έχουν μικρότερη διάθεση σε τραυματισμούς και προωθούν την σωστή σωματική στάση. Οι αρθρώσεις που είναι σωστά ευθυγραμμισμένες έχουν μικρότερη, επίσης, προδιάθεση τραυματισμών σε αθλήματα με έντονες συγκρούσεις. Ακόμη ο έλεγχος αναπνοής της Yoga, βελτιώνει την απόδοση καρδιοαγγειακών και αναερόβιων δραστηριοτήτων.

Πλεονεκτήματα της Vinyasa Hot Yoga στο σώμα

Η αίθουσα θερμαίνεται, με αποτέλεσμα να ζεσταίνει τους μυς και να προκαλείται εφίδρωση. Οι ζεστοί μυς εκτείνονται ευκολότερα και ασφαλέστερα και έτσι αποφεύγεται κάθε κίνδυνος τραυματισμού. Έτσι αυξάνεται το εύρος της κάθε κίνησης και δημιουργείται ανάπτυξη της ελαστικότητας. Η θερμότητα συμβάλει στην επούλωση παλαιότερων τραυματισμών και μυικών συσπάσεων λόγω λανθασμένης σωματικής στάσης.

Πολλές αρθρώσεις διακόπτουν την αποτελεσματική λίπανσή τους όταν ο ασκούμενος φτάνει την ηλικία των τριάντα ετών. Η Vinyasa Hot Yoga προωθεί τη λίπανση των αρθρώσεων, που οδηγεί με τη σειρά της στην ανακούφιση αισθημάτων δυσκαμψίας και γενικότερης δυσφορίας, προληπτικά αλλά και ενεργητικά.

Η ζέστη στη Vinyasa Hot Yoga χαλαρώνει τους συνδέσμους, όπως θα έκανε μια ολόσωμη θερμοφόρα και επίσης επικεντρώνεται στο άνοιγμα των γοφών από όπου και προέρχονται συνήθως οι πόνοι στα γόνατα και τη μέση.

Η ζέστη αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες στην προσπάθεια του να παραμείνει δροσερό, ενώ ασκείται. Η ζέστη διαστέλλει τα τριχοειδή αγγεία, διανέμοντας οξυγόνο στους μυς, τους αδένες, τα όργανα και άλλους ιστούς αποτελεσματικότερα, βοηθώντας έτσι στην απομάκρυνση των τοξινών.

Evathlon total fitness - vinyasa hot yoga - benefits

Μείωση σωματικού βάρους και ψυχολογικού άγχους

Υπάρχουν πολλές θετικές ενδείξεις πως η Vinyasa Hot Yoga συμβάλει στην απώλεια βάρους, στην διέγερση του θυρεοειδούς αδένα και στη μείωση του στρες. Το ποσό των θερμίδων που καίγονται ανά συνεδρία ποικίλει από άτομο σε άτομο, αλλά οι εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 500 και 1250 ανάλογα με την ένταση των πρακτικών και άλλων παραγόντων. Επειδή Vinyasa Hot Yoga ασκείται σε θερμό περιβάλλον, το σώμα αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς για να διατηρήσει τη θερμορύθμιση (thermoregulation), αυξάνοντας έτσι την κατανάλωση θερμίδων χωρίς τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στους συνδέσμους άλλοι τρόποι άσκησης. Ακόμη η Vinyasa Hot Yoga συμβάλλει επίσης στην αύξηση της οξείδωσης των λιποειδών κυττάρων.

Η Vinyasa Hot Yoga συνδυάζει την άσκηση (asana), τις αναπνοές (pranayama) και την χαλάρωση, σε ένα ήρεμο περιβάλλον με σκοπό  την μείωση του άγχους. Η προσπάθεια του νου να συγκεντρωθεί στις στάσεις (asana) σε ένα ζεστό περιβάλλον, τον κάνει αποσπάται από την καθημερινότητα και τα προβλήματά του και να μπαίνει σε μια κατάσταση ηρεμία και εσωτερικής πληρότητας. Χαμηλότερα επίπεδα στρες παρέχουν ποιοτικότερο και ευκολότερο ύπνο, ο οποίος με την σειρά του βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αρκετές στάσεις της Vinyasa Hot Yoga επικεντρώνονται στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος μέσω της επίφυσης όπου απελευθερώνεται μελατονίνη, η υπεύθυνη ορμόνη για τον ύπνο.

Ενδυνάμωση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Αυξάνοντας την εσωτερική θερμοκρασία του ασκούμενου δημιουργούνται συνθήκες για το σώμα παρόμοιες με αυτές που βιώνει όταν έχει πυρετό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν ασθένειες και βακτήρια. Το σώμα παράγει επίσης περισσότερη ιντερφερόνη (πρωτεΐνες που παράγονται και απελευθερώνονται από τα λεμφοκύτταρα) που αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων. Το άγχος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, κατά συνέπεια δραστηριότητες που μειώνουν το άγχος μειώνουν επίσης την ευπάθεια σε ασθένειες. 

Evathlon total fitness - vinyasa hot yoga

Γενικότερα

Με τη Vinyasa Hot Yoga μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να αδυνατίζει και να αποκτά ένα, συνολικά, καλύτερο σώμα. Τα χαμηλότερα επίπεδα στρες συμβάλλουν στην μείωση του σωματικού βάρους, στην  αποφυγή ασθενειών, χαμηλώνουν τους παλμούς της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση και γενικότερα βελτιώνουν τη διάθεση και την ενέργειά σας. Η Vinyasa Hot Yoga βελτιώνει την εσωτερική σας φυσιολογία και γι’ αυτό έχει μακροχρόνια θετική επίπτωση και στη συνολική κατάσταση της υγείας σας.